ELECTRO-MUSCULAIRE STIMULATIE (EMS) VAN HET TOTALE LICHAAMSSPIERSTELSEL – EEN INNOVATIEVE METHODE OM URINE-INCONTINENTIE TE VERLICHTEN

(BOECKH-Behrens W.-U./SCHÄFFER, G., niet-gepubliceerd proefschrift aan de Universiteit van Bayreuth, 2002).

Doel van de studie
Het doel van deze studie was om de effecten van EMS-training op urine-incontinentie te onderzoeken.

Methodologie
De aanwezigheid, het type en de intensiteit van urine-incontinentieklachten werden onderzocht bij 49 personen met rugklachten met behulp van de oorspronkelijke en daaropvolgende vragenlijsten (GAUDENZ 1979). Een grotendeels lichte tot matige vorm van urine-incontinentie was aanwezig in 17 personen (15 vrouwen, 2 mannen) van gemiddeld 47 jaar. 10 sessies EMS-training, twee keer per week met een duur van 45 minuten, werden uitgevoerd met de volgende trainingparameters: pulsduur 4 s, pulsinterval 2 s, frequentie 80 Hz, stijgtijd 0 s, pulsbreedte 350 s. Tijdens dit proces volgde steeds een periode van ongeveer 25 minuten training, waarin diverse statische oefenposities werden aangenomen, op een gewenningstijd van 10-15 minuten om de individuele pulssterkte aan te passen. De trainingsperiode werd afgesloten met een vijf minuten durende ontspanningsprogramma (pulsduur 1 s., frequentie 100 Hz, stijgtijd 0 s, pulsbreedte 150 s).

Resultaten
Een verlichting van urine-incontinentieklachten werd bereikt in 64,7% van de gevallen. 23,5% werd klachtenvrij. Een vermindering van de klachten deed zich voor bij 24,4% en 35,9% zag geen verandering. Deze resultaten kwamen overeen met de verbeteringen die als gevolg van incontinentiebehandelingen met speciale, lokale EMS behandelingen waren gemeld (zie Eriksen 1987, Sebastio 2000, Salinas Casado 1990, Meyer 2001).

Conclusie
Whole body EMS-training vormt een effectief trainingsysteem. Het bereikt therapeutische doelen, zoals verlichting van incontinentie- en rugklachten en preventieve doelen, zoals spieropbouw, verbeterd figuur, verbeteringen van de gemoedstoestand, vitaliteit, lichaamsstabiliteit en de algemene prestaties.

© 2018 - 2022 SD87 | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel